Tip na knihu o ochraně osobních údajů v pracovněprávních vztazích

Začátkem září vyšla kniha Ochrana osobních údajů v pracovněprávních vztazích od Jakuba Morávka. Publikace se nevyhýbá aktuálním problémům, jako je sledování zaměstnanců na pracovišti s využitím moderních sledovacích prostředků, obsahu osobního spisu, podobě vstupního dotazníku atd.

Autor je právníkem, za svou práci získal prestižní ocenění Talent roku v soutěži Právník roku 2012. Doktor Morávek se ve své praxi specializuje na pracovní právo a na problematiku ochrany osobních údajů. Působil v Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nyní pracuje v jedné z pražských advokátních kanceláří a na Právnické fakultě UK vede kurzy zabývající se pracovním právem a právem sociálního zabezpečení. Více o ocenění Talent roku a panu Morávkovi se dočtete zde.

Je autorem několika odborných publikací, začátkem září mu vyšla již zmiňovaná kniha, která si klade za cíl podat komplexní rozbor problematiky zpracování osobních údajů v souvislosti s realizací pracovněprávních vztahů. Jejím prostřednictvím je předkládán klíč ke správnému pochopení a uchopení ochrany osobních údajů. Přibližuje účel a smysl právní úpravy, historické konsekvence, prameny mezinárodního práva, právní úpravy EU a předkládá komentář k zákonu o ochraně osobních údajů.

MORÁVEK, Jakub. Ochrana osobních údajů v pracovněprávních vztazích. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2013. ISBN 978-80-7478-139-1.