Strach, tréma, úzkost – umíme proti nim bojovat?!

Každý jistě zažil ten pocit „motýlích křídel v břiše“ před něčím důležitým. Mohla to být důležitá pracovní schůzka, třetí pokus zkoušky na vysoké škole nebo i vystoupení našich dětí ve veřejné soutěži. Jsou tyto druhy strachu a trémy stejné? Dalo by se říci, že ano!

panVystoupení před množstvím lidí, které známe i neznáme je těžké. Jak se na to dá připravit? V příštím týdnu Vám představíme novou knihu vydanou nakladatelstvím Portál od Gilberta Garibalda Tréma a jak ji překonávat. Kniha je založena na řadě kazuistik, přináší analýzu chování, popisuje všechny mechanismy trémy, s humorem také nabízí podněty k jednání. Po přečtení budete umět jednoduché metody k uvolnění, jak ovládat hlas, kontrolovat gesta, osvojit si způsob krátkého slovního vystoupení atd.

O knihu budete moci soutěžit!!!

Zásady aneb Jak trémě předcházet?
Pojďte si tedy nastínit všeobecně známé zásady, jak se zkusit trémě vyhýbat. Alespoň té z veřejného projevu.

1) Vždy připraven! Tak by mohl znít první bod. Nenechat se překvapit, být tzv. v obraze, vyzkoušet si řeč minimálně 5x doma před zrcadlem, být sebevědomý!

osoba2) Zkuste si zajistit alespoň jednu vámi blízkou tvář v publiku. Zaměřte se při vystoupení na ni – vše vám půjde snadno!

3) Vždy myslete pozitivně – vždyť to co přednášíte je přece ta nejlepší věc, jakou může vaše publikum slyšet!!!

4) Používejte osobní zkušenosti – polidští vás to!

5) Dělejte pauzy – hlavně kvůli sobě, abyste mohli navázat oční kontakt s „vaší“ osobou!

Věříme, že jsme Vám nastínili několik možností. Na více se můžete těšit v příštím týdnu a jeden šťastný si zdarma odnese již zmíněnou knihu od našeho partnera nakladatelství Portál.