Proč je někdy talent důležitější než zkušenosti?

Podle tradičního přístupu vybíráme zaměstnance na většinu pozic podle zkušeností (také podle inteligence). Talent nás většinou ani nenapadne nebo je až na konci našeho žebříčku priorit. Jedno z listopadových setkání HR Klubu se bude věnovat novým metodám výběru zaměstnanců. Pojďme se podívat, jak se dá využít talentu uchazečů v náš prospěch.

talentNa co se soustředíme při náboru zaměstnanců?
Věnujeme pozornost hlavně minulým zaměstnáním uchazeče o zaměstnání v naší firmě, dopodrobna studujeme jeho životopis a hledáme si informace o organizacích, ve kterých uchazeč pracoval. Další kritérium je pro manažery vzdělávání a personalisty inteligence. Dá se říci, že existuje takové měřítko: pokud je uchazeč inteligentní, tak si s velkou většinou pracovních pozic tzv. poradí. Dala by se sem zařadit i silná vůle a dřina.

Talent
Ale co takový talent??? Ten se přeci nedá naučit, buď ho člověk má, nebo nemá. A taky máme každý talent na něco jiného! Můžeme rozlišovat matematický talent, maunální talent, talent pro práci s lidmi, pohybový talent nebo hudební talent ad. Talent je schopnost zvládat určitou činnost lépe než průměrně disponovaní lidé. (zdroj: wikipedia.cz)

talentCo se dá považovat za talent, který nelze naučit? Například empatie zdravotních sester, schopnost manažerů uplatňovat individuální přístup nebo vystupování na veřejnosti a kontakt s klientem (u číšníků, prodavačů ad.). To jsou přeci věci, které nelze naučit! Nebo možná lze, ale stejně to pravé vyplave brzy na povrch. Nemůžeme přece někoho naučit správnému usuzování, schopnosti postřehnout malé rozdíly v řízení jednotlivých lidí nebo schopnost vcítit se do druhých lidí.

Zaměstnance bychom tedy měli opravdu vybírat podle talentu. Nebo by měl být alespoň jedním z hlavních kritérií. I proto, že talent je hnací sílou pracovního výkonu.

Použitá literatura:
BUCKINGHAM, M., COFFMAN, C. Nejprve porušte pravidla. Brno: Albatros, 2012.
www.wikipedia.cz