Nenechte vzdělávání zaměstnanců pouze na manažerech vzdělávání – zapojte také ostatní

Zodpovědní za vzdělávání zaměstnanců nejsou jen personalisté a manažeři vzdělávání, ale i ostatní management by se měl podílet na vzdělávání a zvyšování kompetencí svých zaměstnanců. Je třeba jim pomoci!

časZkušenosti manažerů vzdělávání
Největším problémem je určitě čas, kterého manažeři nemají nazbyt na každodenní práci a už teprve ne na vzdělávání svých zaměstnanců. Problému se věnuje také Davea Basaraba v článku How to Get Leaders Involved With Learning uvádí několik příkladů jak motivovat manažery, aby dostatečně vzdělávali své podřízené. Opírá se také o rozhovory se dvěma manažery vzdělávání, kteří přímo uvedli, že nejlepší způsob vzdělávání je ten, kdy manažeři přímo předávají zkušenosti svým podřízeným a učí je sami.

trenerManažeři jako trenéři
V případě, že si firma stanoví manažery jako učitele a trenéry svých podřízených, je potřeba s nimi vše prodiskutovat. Je možné, že většina vedoucích pracovníků nebude s touto novou pozicí souhlasit, proto je třeba jim rozumně vysvětlit, že to prakticky dělají pro sebe, protože si sami  a podle svého vzdělávají své podřízené. Obavy mohou také plynout z toho, že manažeři nemají dostatečné znalosti na to „někoho učit“. Vše je však jen o cviku.

Jak se ukázalo, budou se zřejmě manažeři dělit do tří skupin. První skupina budou ti, kteří vše odkývou a budou se rádi a pravidelně zapojovat do všech aktivit. Další skupina a nejpočetnější budou jistě ti, kteří z počátku váhají, chtějí se zapojit, ale budou potřebovat oporu v manažerech vzdělávání a ve vedení firmy. A třetí skupina nemá vůbec zájem se do těchto aktivit zapojovat.

Koloběh firemního vzdělávání
A jak už to bývá – nejlepší je jít příkladem. Proto je dobré, aby vedení firmy učilo své manažery a ti budou zase učit své podřízené.

Použitá literatura:
BASARABA, Davea. How to Get Leaders Involved With Learning. Chief Learning Officer. [online]. 2013 [cit. 2013-09-26]. Dostupné z: http://clomedia.com/articles/view/how-to-get-line-leaders-involved-with-learning

Další články k tematice:
Training of Employees
The importance of Training the Trainer