Jakého chtějí lidé kouče?

Protože několik příštích setkání HR klubu se bude točit kolem koučingu, přinášíme vám  trochu jiný pohled na tuto problematiku a to: jak si lidé vybírají kouče? Co od něj očekávají? Jaký by měl být?

vzhledVzhled a vzájemné sympatie
Určitě si na první pohled vybírají podle vzhledu a sympatií k danému kouči. Přece jen s ním budou trávit jeden nebo i více dnů v měsíci a to není málo. Musí si hned na začátku vyjasnit, co od něj vlastně očekávají a také co očekávají od sebe samých a čeho chtějí dosáhnout. Bez těchto nevyřčených otázek by ani nemělo smysl pokračovat. Kouč by měl být někdo, na koho se každý těší, až se s ním potká. Jako kdyby šel na schůzku s nejlepším přítelem… Nebo alespoň skoro tak… Měla by fungovat tzv. chemie!!!




Smlouvy a kontrakty

Jak jsme naznačili již v úvodu: jak je to s podepisováním smluv? Určitě je dobré ji mít. Nejen pro kouče, ale obecně. Na papíře bude přesně stanoveno, co je očekáváno, čeho by mělo být dosaženo a případně jak a také časový horizont do kdy… 

certifikatMáte certifikáty? Reference? Skvělé!
Je také dobré se jako kouč prokázat nějakým certifikátem – pokud je mezinárodní – tím lépe. Lidé na to tzv. slyší! Občas se také zaměřují na počet hodin, které jste jako kouč strávil na školení… Opět to vidí tak čím více, tím lépe! A od certifikátů je jen kousek do běžné praxe. Máte hodně zkušeností? Můžete předložit reference? Tím lépe pro vás!

Zaměření se na jednu oblast koučingu
Samozřejmě je dobré, když se kouči rozdělují dle oblastí čemu rozumí nejvíce. Ten, kdo koučuje lidi, aby zhubli a začali žít zdravě nebude zrovna vhodný pro ty, kteří si chtějí zlepšit obchodní dovednosti atd. Jednoduše se dá tato situace shrnout tak, že pokud sami porozumíte životu a životnímu stylu svých „žáků“ bude se Vám za prvé lépe školit a za druhé pro ně budete více důvěryhodný a budou se k vám vracet!

Jste takovým koučem jakého lidé chtějí???