Jak vytvořit fungující tým

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vlastně funguje váš pracovní tým? Jestli v něm panuje zdravá komunikace a atmosféra?

spoluprace

Týmová spolupráce vytváří firemní kulturu. Již jsme pochopili, že kooperací získáme mnohem více – plánování, vymýšlení, rozhodování a další je prostě dobré dělat ve více lidech. Je třeba klást důraz na firemní spolupráci, na to, že když budeme pracovat v týmu, tak nám to půjde snadněji.

Musí být jasné, že týmová práce a spolupráce se očekává. Musíme klást důraz na to, abychom dokázali přijímat myšlenky a připomínky od ostatních v týmu.

A jaké jsou cesty k posílení komunikace a spolupráce v týmu?

 

tymTeambuilding
Jednou z nich je určitě teambuilding.  Stalo se moderním trendem, že se teambuildingy konají někde na paintballových hřištích, středověkých hospodách a dalších. Ale určitě je dobré mít nějakou koncepci a vědět, čeho chci na této akci dosáhnout a nedělat ji jen tak bez rozmyslu. Potřebuji spojit jen mé oddělení nebo chci dosáhnout toho, aby se zlepšila komunikace a vztahy v celé organizaci? Můžeme zkusit formu, kdy týmy řeší skutečné pracovní problémy, a tak se zlepší v řešení daných situací. Můžeme také vyzkoušet nejprve řešit nějakou situaci jednotlivě a pak zapojit lidi do týmu. I tam se ukáže, jaké jsou rozdíly mezi těmito druhy práce.

Další tipy na akce:

  • tymProcházky, těší turistika
  • Měsíční firemní setkání
  • Večeře v místní restauraci
  • Sportovní aktivity (založení sportovního týmu)
  • Návštěva zábavního parku
  • Věnování se charitě (adopci na dálku ad.)
  • Sponzoring (sponzorujte nějaký místní tým, choďte mu fandit, zapojte se vy i vaši zaměstnanci)

Jistě přijdete sami na nějaké další aktivity, které povedou k zlepšení atmosféry na vašem pracovišti a dosažení potřebných cílů a hlavně pohody a výsledků.

Ještě pro zajímavost informace jak to dělají za oceánem... Tam si samozřejmě děkují a slaví své úspěchy dohromady. Koupí si stejné tričko s logem nebo heslem dané akce a hned je vidět, že všichni patří do jednoho týmu.