Jak si zachovat zdravou stravu i na služebních cestách, pomůžou i aplikace

V klubu se pochopitelně bavíme o zdravém stravování zaměstnanců (viz například jedna z letních dílen se známým kuchařem Filipem Sajlerem). Pojďme se nyní podívat na to, jak si hlídat zdravou stravu i na služebních cestách a také o možnosti využití moderních aplikací, které nám budou hlídat počet kalorií v jídle nebo najdou nejbližší restauraci.

Rozložení stravy je důležité
Článků o této problematice se poslední roky rojí jako hub po dešti, může za to samozřejmě rostoucí nadváha a nezdraví životní styl moderní civilizace. O tomto tématu vyšel nedávno článek také ve Financial Times, jehož autor Rhymer Rigby cituje nutriční terapeutku Yvonne Bishop-Weston: „Velká většina lidí si myslí, že nezáleží na tom, jak jedí na služebních cestách, když jinak se stravují zdravě. To však není tak úplně pravda, protože mnohdy služební cesty trvají i několik dnů či týdnů a pak je návrat k vyvážené a pestré stravě velmi těžký. Je důležité si držet poměr – polovina talíře zeleniny, čtvrt by měly být proteiny a čtvrt škroby. Pokud však budete jíst příliš pozdě, je třeba upravit i tento poměr a navýšit počet zeleniny. Důležité je sledovat si také to, co pijeme a pamatovat, že kafe nenahrazuje vodu – spíše naopak, čím více kafe, tím je potřeba vypít více vody.“

cestovaniMobilní aplikace, které Vám pomohou se zorientovat
Jak už tomu v dnešní době bývá, na všechno existuje mobilní aplikace. Oblast zdravého stravování nezůstala pozadu. Byly vynalezeny mobilní aplikace, které slouží například k usnadnění nalézání restaurací na letištích (GateGuru), vyhledáváním restaurací po celém světě (Zagat), restaurací v USA (Healthy Dining Finder) nebo tzv. kalkulačka kalorií (Fast Food Calorie Lookup). Windows mají také svou aplikaci (Healthy Eating). A tak bychom mohli pokračovat donekonečna!

Moderní doba nahrává nejen sklonům k tloustnutí, ale také výrobcům a vývojářům aplikací pro které je dobrým a rychlým ziskem! Pořád ale platí, že zdravý selský rozum je nade vše.

Použitá literatura:
RYGBY, Rimer. Eating healthily on trips. Financial Times [online]. 2013 [cit. 2013-09-18].