Jak je to s dietou a pitným režimem?

Povánoční shon již opadl, ale ještě stále čekáme na příchod nového roku. Mnozí z nás si dají nějaké předsevzetí a nejedno bude znít: zhubnout sváteční kilogramy. 

pitnyCo nám pomůže?
Naší "mantrou" by měl být pitný režim! Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. U diety je určitě správný pitný režim nezbytnou nutností. Nejde samozřejmě přesně definovat kolik a čeho přesně vypít, abyste zhubli, ale alespoň malá nápověda tu je…

Roli hraje váha, věk i životní styl člověka. Průměrně však za den ztratíme 2,5 až 3 litry vody (vylučováním, dýcháním, pocením). Obvykle přijdeme kolem půl litru prostřednictvím jídla, ale kde jsou ty zbývající 2,5 litru? Musíme je dodat tělu pomocí tekutin, jinak by došlo k nerovnováze.

Co je vhodné pít?
Nejprve asi zmíníme, co vhodné není a pak nám z toho vyjde asi jen jedna jediná tekutina, asi už tušíte která.

dietaUrčitě nejsou vhodné žádné džusy, ať už koncentrované nebo 100%, dále slazené limonády, káva, dokonce ani černý čaj, který jednak obsahuje kofein a dále zavodňuje organismus a to mi při dietě nemůžeme chtít. Také bychom se měli vyvarovat jakéhokoli tvrdého alkoholu a omezit nebo na čas úplně vypustit vína.

Jak jsme již na začátku naznačili – jediná tekutina, která je při dietách vhodná je voda. Máme na výběr z několika variant – kohoutkovou, balenou pitnou vodu nebo balenou mineralizovanou vodu, která je zdrojem mnoha prvků.

Jak pít?
Tekutiny bychom měli tělu dodávat v průběhu celého dne, určitě není vhodné čtyři hodiny nepít a pak do sebe naráz nalít litr vody. Proč tomu tak je? Zatěžuje to naše ledviny a odplavuje z těla minerály.

Pitnému režimu se budeme věnovat na lednových zimních dílnách HR Klubu, neváhejte a přihlaste se. Více o zimních dílnách se dozvíte zde.