Co může dělat ve vašem bytě nájemník?

Odpověď na otázku je jednoduchá, dle nového občanského zákoníku skoro vše. Alespoň tak se to na první pohled zdá, že nadržuje nájemníkům.

smlouvaTi totiž souhlas majitele nepotřebují k mnoha věcem. Majitel totiž nesmí nájemníka omezit v jeho osobních právech, tudíž si ten může v bytě kouřit, chovat zvířata, přizvat k bydlení další osoby atd. Samozřejmě, že orangutana či lva chovat nemůžete, proto dle zákoníku musí být chov „přiměřený prostředí a podmínkám v domě“, ale na psa nebo kočku již povolení nepotřebujete.

Zajímavé také je, že dle nového zákoníku se řídí i smlouvy staré.

Co se týká počtu osob, které byt užívají nyní vám stačí, když majiteli pouze nahlásíte, že se k vám další osoba stěhuje a zaplatíte odpovídající poplatky za tuto osobu. Co je ještě zajímavější, dokonce můžete začít například jeden pokoj pronajímat a to bez souhlasu majitele! V bytě musíte však vy sami bydlet.

V zákoníku, který začne platit 1. ledna 2014 je také dále uvedeno, že majitel nemůže vystěhovat nájemce, kdy se mu zamane.

Ale abychom nepsali pouze o právech nájemníků. Majitel může nájemníka vystěhovat a dát mu okamžitou výpověď, pokud nebude tři měsíce platit nájem a poplatky. Majitelé mohou také požadovat kauci až do výše šesti nájmů, ale to se nezdá příliš platné, protože v současné době, když majitel vymůže alespoň měsíční kauce, tak je rád.


Výběr z dalších novinek v zákoníku:

  • Zvýšit nájemné je možné jedenkrát ročně.
  • Nájemné se může dědit.
  • Místo bytu můžete pronajímat například i loď.

Občanskému zákoníku se budeme věnovat na lednových zimních dílnách HR Klubu, neváhejte a přihlaste se. Více o zimních dílnách se dozvíte zde.