Co je na občanském zákoníku dobré?

Většinou se rozebírají negativní stránky a dopady nového občanského zákoníku. Ale pojďme si říct, co je na něm dobré…

Zdravotní újmy – náhrady
Výraznou a možná i nejvýraznější změnou je nová úprava náhrady zdravotní újmy. Opouští tabulkově stanovenou výši náhrad škody na zdraví a na životě a nově se budou náhrady posuzovat individuálně. Platit přestalo i tvrzení, že lidský život má hodnotu 240 000 Kč.

Dědictví a závěť
Starý občanský zákoník velkou měrou omezoval, co se stane s naším majetkem po smrti. Nyní už dostává závěť větší smysl. V závěti můžeme klást rozumné podmínky dědicům. Závětí dokonce můžete založit právnickou osobu, například nadaci.

Svoboda jednotlivce
Dochází k výraznému posílení jednotlivce. Zaměřuje se na to, co si smluvní strany ujednali, aby bylo považováno za spíše platné. Samozřejmě bez obejití zákona nebo dobrých mravů.

Co je psáno, to je dáno
Údaje zapsané v obchodním rejstříku nebo katastru nemovitostí se považují za správné a ten, kdo právně jedná ve víře v jejich správnost, je zákonem chráněn. Současně se také posiluje ochrana vlastníků nemovitostí, zákon ukládá katastrálnímu úřadu povinnost vyrozumět vlastníka o změně týkající se jeho nemovitosti.

Ochrana spotřebitele
Občanský zákoník posiluje stávající ochranu spotřebitele. Nyní už spotřebitel nemusí platit poskytovateli zboží a služeb ty poplatky a náklady, se kterými nebyl dopředu seznámen. Při odstoupení od smlouvy ze strany spotřebitele a vrácení zboží se zkracuje lhůta, v níž musí poskytovatel vrátit spotřebiteli peníze. Konkrétně z třiceti dnů na čtrnáct.

To byl jen zlomek toho, co nám přinesl nový občanský zákoník, kterému se bude věnovat jedna ze zimních dílen HR Klubu. Přihlásit se na ni můžete zde.